volgend concert op het Schnitger-orgel

MAANDAG 16 JULI

20.00u

 

KIRSTIN GRAMLICH (DEVENTER)

 

 

Johann Sebastian  Bach (1685-1750)               

Toccata in F     BWV 540

 

Jan Pieterzoon Sweelinck (1562-1621)   

More palatino

 

Ad Wammes (*1953)                                    

Toccata chromatica (2008)

 

Olivier Messiaen (1908-1992)               

Apparition de l'Église Eternelle (1932)

 

Heinrich Scheidemann (1595-1663)                

Canzona

 

Daan Manneke (*1939)                       

Aleer het licht ten avond raakt

 

Felix Mendelssohn-Bartholdy (1809-1847)       

Sonata Nr. 4 op. 65 in Bes

-Allegro con brio

-Andante religioso

-Allegretto

-Allegro maestoso e vivace

 

Kirstin Gramlich studeerde  Kirchenmusik aan de Hochschule  für Musik Keulen.  In 2001 kwam zij naar Nederland voor een Masteropleiding Orgel aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag. Haar hoofdvakdocent was Jos van der Kooy. Deze studie ronde zij in 2004 met lof van de jury af. Kirstin Gramlich werd in 2013 benoemd als cantor-organist van de Grote of Lebuïnuskerk in Deventer. Ze is de vaste bespeler van het monumetale Holtgräveorgel en artistiek leider van de Lebuinuscantorij. Daarnaast is ze oprichter van het Uriëlconsort, een vocaal ensemble eveneens verbonden aan de Lebuinuskerk en de kindercantorij aldaar.Haar repertoire als organist en dirigent bestrijkt een aanzienlijke  deel van de muziekgeschiedenis en rijkt van de zeventiende eeuw tot hedendaagse improvisatie-experimenten. Daarnaast zoekt Kirstin Gramlich steeds naar wegen om het orgel en de orgelmuziek op aantrekkelijke wijze over te brengen aan de volgende generatie. Sinds 2015 speelde ze meerder keren met veel succes de kindervoorstelling “De Tovenaarsleerling” samen met acteur Frank Groothof.

Voor haar bijzondere bijdrage aan de ontwikkeling van de hedendaagse orgelmuziek werd ze genomineerd voor de Sweelinck/Muellerprijs 2009. Zij was te horen met haar duo anemos ensemble (trompet en orgel) in het Gaudeamus Interpretatieconcours 2011 voor hedendaagse muziek en in het Festival Future Pipes in de Kunstkirche Frankfurt/ Main/ Duitsland nen recentelijk met haar trio ComputerAidedBreathing in het Haagse filmfestival Sounds of Silence in Theater de Nieuwe Regentes.

Kirstin Gramlich studeerde koordirectie aan het Conservatorium van Amsterdam, bij Jos Vermunt en Jos van Veldhoven. Sinds 2010 heeft ze onder andere J. Haydn “Die Schöpfung”, F. Mendelssohn-Bartholdy “Elias” en B. Britten “Saint Nicolas” (2012), G.F. Händel “Coronation Anthems”  in grootschalige koor-en orkestprojecten kunnen uitvoeren.