cd presentatie Uithuizen

 

 

Op zondagmiddag  2 april, tijdens een concert op het  Schnitgerorgel in Uithuizen , presenteert Peter Westerbrink zijn nieuwste cd, de derde in een serie van vier, gewijd aan de orgelwerken van  Franz Tunder.  De eerste twee cd’s van ‘Tunder in perspectief’ werden opgenomen in Norden (Schnitger/1688/92), Noordbroek (Schnitger/1696) en Anloo (Garrels/Radeker/1719). Ze zijn in de pers zeer lovend ontvangen.

 

Op de derde cd staat het grotendeels originele Arp Schnitgerorgel in Uithuizen centraal. Dit beroemde orgel werd in 2001 in oude luister hersteld en is een ideaal medium voor de vertolking van het werk van oude Duitse orgelmeesters als Heinrich Scheidemann, Jacob Praetorius, Matthias Weckman, Franz Tunder en Dieterich Buxtehude.

 

De muziek van Franz Tunder is een prachtige afspiegeling van de pracht en de pronkzucht van de Noord-Duitse Hanzesteden, die zich vertaalde in grote en schitterende orgels in de stadskerken. Als organist bekleedde Tunder een van de belangrijkste posities: het organisten- ambt aan St. Marien in Lübeck. Hij liet een hoogst interessant, te weinig gespeeld, oeuvre na, bestaande uit een viertal praeludia, een canzona en een negental koraalgebonden werken, waaronder zeven koraalfantasieën.

 

Tunders werk wordt door Peter Westerbrink in de tijd geplaatst, door ook anonieme werken en  werk van tijdgenoten als Matthias Weckman, Heinrich  Scheidemann, Jacob Praetorius en Andreas Neunhaber in de programmering op te nemen. ‘Tunder in perspectief’ is al met al een staalkaart van de 17de eeuwse Noord-Duitse orgelmuziek, waarbij platgetreden paden vermeden worden.

 

Aanvang van het concert is 15.30u. Verdere informatie vindt u op: www.arpschnitgerorgeluithuizen.nl.